Besatt av fightingspel - Del II

Jag gick i gymnasiet, hade fått en HRAP CFJ-arkadsticka i julklapp och hade börjat spela Street Fighter III: Third Strike (3S) på allvar. Online-upplevelsen skiljde sig på flera sätt från CvS2, i synnerhet när det kom till nätkoden som gjorde att matcherna laggade mindre, samt det faktum att det fanns en betydligt större och lokalare bas av spelare att utmana. 

Så såg den ut, min första arkadsticka.

På den här tiden spenderade jag en stor del av min internettid på diverse spelforum, bland annat på Super PLAYs och GameReactors respektive forum. Det var på dessa som jag först fick kontakt med andra Street Fighter (SF)-spelare. Kontakt som snart ledde till fysiska spelträffar. 

En av de första var Warre som bodde i Västerås. Vi brukade ses när jag hälsade på kusinerna som bodde i samma stad. Han kommer att figurera återkommande i min SF-tid. 

Samtidigt inleddes en vänskap med en av de viktigaste individerna inom Sveriges 3S-historia tillika min mentor. Han har gått under många alias, men för att bibehålla viss anonymitet, väljer jag att kalla honom för Grahf, som var nicket han gick under när vi lärde känna varandra. 

Grahf bodde i Stockholm, var dryga tio år äldre än jag, och hade varit besatt av 3S ända sen dess release på Dreamcast år 2000. Trots att den versionen är högst problematisk brukade han och ett par kompisar ses då och då för att spela offline. Nu var emellertid en PS2 och Xbox-version utkommen, fyra år senare, som motsvarade arkadversionen i betydligt högre grad och Grahf tog åter upp sin passion.

Vi korresponderade via forum och spelade regelbundet via Xbox Live. Men vi båda insåg snart att offline var den enda rätta vägen till full tillfredsställelse. Så han bjöd över mig till sin bostad i närheten av Telefonplan för att dygna 3S. Offline, som Gud avsett. 

Jag spenderade en dag och en natt framför hans TV och fick min första ordentliga lektion i fightingspel. Han visade mig videos från japanska turneringar, förklarade djupet i spelmotorn och spöade skiten ur mig gång på gång, på gång. 

Men viktigaste av allt var att han fick mig att inse storheten i att umgås med en medmänniska på ett hyggligt vis. För även om spelet var vår huvudsakliga fokus så var vi trots allt två individer som ödet fört samman; och fastän jag blev frustrerad, grinig, trött och så vidare, så gjorde han hela tiden sitt yttersta för att få mig på bättre humör. 

En gång när jag hade urlågt blodsocker insisterade han att vi skulle gå ut och köpa kebab. Vi lämnar lägenheten och träder ut i dagsljuset. Fåglarna kvittrar men jag hör det inte förrän han efter ett par steg stannar upp och säger "Hör du hur vackert det låter? I min kultur säger man att det är ljudet av Gud som talar". Ett av många citat jag tänker på än i dag.

Så en dag, efter X antal hemmasessions, anordnas en mindre träff i Eskilstuna. Det är några Guilty Gear-spelare som bjudit in oss till en föreningslokal för att lira non-stop i 24h. Som ett LAN-party men med ett par TV-apparater och Playstations. 3S-Crewet består av Grahf, 7av9, CR0v, Warre med brorsa och så jag. Denna handfull utgjorde Sveriges mest (enda?) dedikerade Street Fighter 3-fantaster i Sverige runt 2005. 

Warre och c/o tar sig dit separat medan CR0v, 7av9 och jag åker med i Grahfs bil. Jag sitter i främre passagerarsätet och jag minns att under en intensiv diskussion från baksätet så svävar en röd Ferrari förbi oss på E4:an. På blotta sekunder förvandlas den till en röd prick på horisonten och Grahf, som var en stor motorsportsfantast, vänder sig till oss passagerare och säger "Grabbar, ni fattar inte vad det var som precis hände. Det där var en Enzo. Det finns bara 349 såna i världen."

Ferrari Enzo. 349 exemplar i världen (utökades senare till totalt 399).  
 

Innan jag sätter punkt för Del II så vill jag presentera en trailer som gjordes av Eskilstuna-evenemanget. Undertecknad gick då under nicket Spetsz, och av videon att döma så vann jag uppenbarligen en Först till 3 (FT3) mot 7av9. Jag spelade Q på den tiden, och jag är glad att jag kunde vinna mot Chun-Li (spelets bästa karaktär) som rattades av en av Sveriges då bästa spelare.

Kommentarer

Populära inlägg