Besatt av Fightingspel - Del III

I samband med att 3S:AE kommer ut ser man ett ökat intresse på svenska tv-spelsforum. Det inses snart att vi behöver ett ställe som folk kan gå till för att lira. Så någon av Sthlmsgänget kontaktar killarna i LightDash, Sthlms Tekken-förening. De håller till i Dragon's Lair (DL), på Kungsholmen. 

DL är en enorm lokal med LAN-café och brädspel/kortspels-försäljning på övervåningen, samt en nedervåning bestående av rum efter rum med bord och stolar ämnade för Magic, Yu-Gi-Oh, Warhammer o.s.v.. Tog man sig längst in i katakomberna fann man en koreansk Tekken Tag Tournament-automat och några tv-apparater uppställda i ett dunkelt skrymsle. Detta var LightDash tillhåll och vad som skulle komma att bli himmelriket.

Kungsholmstorg 8 - The place to be.

Till en början fick vi nöja oss med några av tjockburkarna samt Playstation 2:or, detta utvidgades senare till fyra arkadkabinetter, men mer om det senare. Först vill jag flika in en anekdot som Warre påminde mig om relativt nyligen beträffande den sannolikt första 3S-turnerningen vi anordnade. 

Formatet var 2v2 (d.v.s. tvåmannalag) och Warre teamade upp med mig. Han med sin Yang och jag med Necro, den tidens starkaste representanter utanför Sthlm. Favoriten var förstås Grahf som teamat upp med cr0v. Då de spelade Ken respektive Akuma och hade mest erfarenhet samt hemmaplan i ryggen var det litet som talade mot dem. 

 

Minireportage om Stockholms FG-scen anno 2013. Bl.a. blir cr0v (skrivet med "w") intervjuad. Snubben bakom reportaget gjorde också en video om Berlins scen, där en berusad undertecknad förekommer (mer om detta i en framtida artikel).

Vid det här laget har flera av Tekken-spelarna börjat lira 3S. En av dem, BlixtBob, känd för sina snabba reflexer, lyckas ta sitt team till semi-final där de får möta Grahf. Skrällen blir hög när Bobs Ryu lyckas besegra cr0v. Hela lokalen samlas runt stationen för att se hur det ska gå mot mästaren. Efter två jämna ronder är det plötsligt avgörande. 

Livmätarna är nästan tomma och Grahf finner sig i hörnet, en dålig position. Han beslutar att kasta en hadoken, antagligen för att skapa plats, varav Bob svarar med något jag sällan skådat, han gör tatsumaki som färdas över eldbollen och fortsätter rätt in i Kens fejja. Bob tar det. Lokalen jublar. 

Screenshot från 3 Green Bars-reportaget, filmad 2013. Ungefär såhär såg det ut fem år tidigare, om man byter ut plattskärmarna mot tjock-TVs.

Jag tittar med lättad min mot Warre som delar samma uttryck. Vi vet nämligen att vi plötsligt är storfavoriterna. Några matcher senare står det klart. Utbölingarna har segrat. En bravad som det talats lite om bland Stockholmarna sen dess. 

Ett tag därefter får jag höra att Grahf har köpt ett japanskt arkadkabinett med tillhörande arkadversion av 3S. Dock står den hemma hos honom och eftersom all action är på DL beslutar han för att låna ut den till LightDash vilket innebär att vi nu har konstant tillgång till den bästa möjliga versionen av 3S (arkadversionen är och kommer alltid förbli guldstandarden; det gäller f.ö. alla spel).  

Längst in i katakomberna, rummet vi höll till i. Bilden är från 2017 så personerna är för mig okända; uppenbarligen väntar de på någon med nyckel som kan låsa upp skåpet med alla konsoler; ett bekant problem även på min tid. Observera att mannen i blått längst bak spelar på en av head-to-head 3S-kabinetterna (!).

Scenen växer stadigt. Snart finns det både ett svenskt fightingspelsforum, BitterHarmony, samt tillhörande mIRC-chatgrupp. Jag bor fortfarande i Uppsala vid den här tiden, så mitt deltagande på DL är inte superkonsekvent. Tack vare nätet får jag dock kontakt med ett par entusiaster i min hemstad. Vi bildar en egen fightingspels-förening, Uppercut. Ett fritidsrum på Ungdomens hus blir vårt tillhåll. 

Oftast kör vi mitt i veckan, tisdagar tror jag. Mest liras det 3S, men även en del Super Street Fighter 2 Turbo (ST), CvS2 och Marvel vs Capcom 2 (MvC2) går varmt. Här lär jag känna bundsförvanter som RC (än i dag aktiv och med starkaste turneringsresultat senaste åren), Fadi, Nocens, Groovy Gunnar, SZA och sist men inte minst Umgogo, som rockade Robert Garcia-looken stenhårt år efter år. Tack ska ni ha <3

Vi håller i några mindre turneringar. Som det faller sig finns finalen från vår första ST-turnering dokumenterad. En replay samt ett foto. För den som vill ha ett exempel på hur man inte ska spela ST, ta anteckningar.

 

Jag spelar Honda under mitt gamla nick "Spetsz". Lägg märke till att Guile flera gånger hoppar rakt upp och sparkar, dessa är misslyckade flash kicks som hade käkat mig om de kommit ut...

Andra, första och tredje plats.

Innan jag bryter vill jag nämna den första stora turneringen som arrangerades på DL, nämligen Versus. Den heta helgen 5-8 augusti gjordes det upp i Soul Calibur 3, Tekken 5, Virtua Fighter 4, Guilty Gear XX samt vårt kära 3S. Tro det eller ej men det gjordes faktiskt en trailer till eventet, som otroligt nog finns bevarad.

 
 
Sveriges FG-grädda var självfalletvis på plats, därtill skulle vi få besök av den brittiske legenden Ryan Hart a.k.a. The Prodigal Son: en ytterst stark spelare som förutom imponerande prestationer i både King of Fighters, Virtua Fighter och Tekken, någon månad innan skakat 3S-världen då han slagit den japanska Street Fighter-guden Daigo Umehara i en först till 5-pengamatch. Konkurrensen var med andra ord stenhård.
 
Versus 2K6. Undertecknad i gult linne spelar en casual Dudley-mirror match mot Emil, som ursprungligen var en Tekken-spelare, men som senare föredrog att lira Boxaren i ST.
 
Jag minns inte mycket av själva turneringen. Däremot minns jag att det var en oerhört varm sommarhelg - att det kokade i katakomberna. Under natten hade de öppnat en dörr till en liten innergård där vi rökte och drack kaffe medan vi svalkade oss något i den ljumma Stockholmsnatten. Samtalsämnena vandrade sällan bortom den trygga ramen av våra favoritspel. 
 
Versus 2K6. Jag i gult linne spelar mot Emil i vit keps. Bakom oss, fr.h. Sigge/Zytor, Warre, Louie, Grahf ... De två längst till vänster har jag tyvärr glömt namnet på.

De två största gjorde upp i finalen. Dessvärre uteblev det svenska guldet denna gång, men som vi kommer se i kommande artiklar skulle det inte förbli så. 
Resultaten i 3S från Versus 2006: 
  1. Ryan Hart (Ken/Yun)
  2. Grahf (Ken)
  3. Schmull (Urien)
  4. Asdasx (Alex)

Kommentarer

Populära inlägg